Twijfel je of je volgend jaar een aanpassing aan je zorgverzekering wil doen? Misschien wil je jezelf wel aansluiten bij een andere zorgverzekeraar. Er kunnen veel redenen voor zijn, van hoge tandartskosten tot zwangerschap. Dit artikel probeert je op weg te helpen naar een keuze door aan te kaarten wat er tot nu toe bekend is over de veranderingen aan de zorgverzekeringen in 2018. Daarbij gaat het om algemene informatie die betrekking heeft tot alle zorgverzekeringen.

Zorgpremie en eigen risico

De laatste jaren is de zorgpremie hard aan het stijgen, en 2018 is geen uitzondering. Wederom stijgt de zorgpremie, deze keer met €6 per maand, dus €72 per jaar. Dit komt omdat zorgverzekeraars steeds minder geld kan inzetten om premies voor verzekerden te betalen. Bovenop het basisbedrag kan het zijn dat de zorgverzekeraar extra vraagt, vaak komt dit door aanvullende diensten. Er is geen verandering in het eigen risico in 2018, deze hangt nog steeds op €385.

Zorgtoeslag

Er is gelukkig goed nieuws voor mensen die zorgtoeslag ontvangen, deze zal namelijk stijgen! In het geval dat je alleenstaand woont dan kan je uiterlijk €11 bij krijgen per maand en voor gezinnen ligt dit bedrag nog iets hoger, namelijk €16 euro maximaal. Verdien je op het moment als alleenstaande meer dan €28.000 per jaar? Dan komt de zorgtoeslag helaas te vervallen en daarbij betaal je ook nog eens meer zorgpremie én heb je een hogere eigen risico. Dit geldt ook voor meerpersoonshuishoudens, maar daar ligt het bedrag op €35.000 gezamenlijk.

Basispakket

In het basispakket gelden een aantal veranderingen, zo zijn er nieuwe vergoedingen voor mensen met artrose en oncologie patiënten. Ook zijn er nieuwe geneesmiddelen beschikbaar voor de behandeling van darmverstopping, borstkanker en hepatitis C.
Hopelijk heeft dit artikel je de informatie gegeven die je nodig had voor het uitzoeken van een zorgverzekering in 2018.