Het lichaam is een zeer geavanceerde machine, dus er gebeuren natuurlijk ook een aantal uiterst ingewikkelde dingen van binnen als een persoon hyperventileert. Kortom, wat er gebeurt als je hyperventileert, is dat je extreem snel begint te ademen. Met andere woorden, je begint meer zuurstof in te nemen dan je lichaam in het algemeen nodig heeft.

 

Deze hyperventilatie of snelle ademhaling kan worden veroorzaakt door een aantal dingen, maar wordt vaak geassocieerd met stress en angst. Als je je in een situatie bevindt, die je als zeer stressvol beschouwt, kan jouw lichaam hierop reageren door zwaar te gaan ademen. Een goed voorbeeld dat in je opkomt, is iemand die voor de eerste keer besluit om te parachutespringen vanuit een vliegtuig of iemand die wordt geconfronteerd met een gevaarlijke situatie zoals een aanvallend dier of een roofoverval.

 

In het geval van paniekaanvallen is het vrij gebruikelijk dat het slachtoffer hyperventileert naarmate hun stressniveau toeneemt. Hun ademhaling zal steeds sneller gaan, wat dan kan leiden tot duizeligheid en andere symptomen, die vaak worden gezien bij paniekaanvallen.

 

Wanneer een persoon hyperventileert, veroorzaken deze een disbalans tussen de normale niveaus van zuurstof en kooldioxide in het lichaam. Eén van de redenen waarom mensen vaak in deze situatie een bruine papieren zak krijgen om in te ademen, is om te proberen deze niveaus weer normaal te maken door een techniek genaamd herinademing te gebruiken.

 

Door in de papieren zak te ademen, zul je vermoedelijk meer koolstofdioxide opnieuw in je systeem introduceren en dit zal hopelijk helpen om de dingen uiteindelijk weer normaal te maken. Veel experts waarschuwen echter voor deze methode omdat mensen kunnen proberen zichzelf te diagnosticeren en een hartaanval of een andere medische noodsituatie kunnen hebben, die verder gaat dan alleen hyperventilatie.

 

Eén van de beste dingen om te doen met iemand die hyperventileert, is door ze te laten proberen hun ademhaling te beheersen en te vertragen. Praat met ze en laat ze indien mogelijk ontspannen als je ze uit de stressvolle situatie haalt. Zoek ook medische hulp.

 

Als je vaak met paniekaanvallen te maken krijgt of nog steeds bezorgd bent over wat er gebeurt als je hyperventileert, hebben we enkele geweldige tips, die al duizenden mensen hebben geholpen om hyperventilatie en paniekaanvallen te overwinnen.

Lees verder: Wat te doen bij hyperventilatie