Het is weer bijna december. De tijd van het jaar dat de nieuwe premies bekend worden en ook de periode dat de mensen gaan kijken of het aantrekkelijk is om over te stappen. Veel mensen denken alleen aan geld besparen bij het overstappen van zorgverzekering. Echter zijn er nog veel andere dingen waar het handig is om op te letten bij het overstappen van verzekeringen. Om je een idee te geven zijn hieronder een aantal van deze zaken benoemd en toegelicht.

De juiste dekking

Aan het einde van het jaar is het goed om terug te kijken naar afgelopen jaar en eens goed te kijken naar welke zorg er nodig is geweest. Had je sommige dekking niet nodig of had je juist meer zorg nodig? Wanneer je deze zaken vaststelt wordt het makkelijker om een goed beeld te krijgen van welke verzekering je nou nodig hebt. Ook kan je aan de hand van deze informatie een budget opstellen en kijken in welke klasse je valt. Met al deze informatie wordt het makkelijker om een gepaste verzekering en verzekeraar te vinden.

Basis of aanvullende zorg?

Het basispakket is wettelijk verplicht voor elke inwoner van Nederland, maar ook als je hier in loondienst bent is een basiszorgverzekering verplicht. Het basispakket is voor iedereen hetzelfde en wordt elk jaar door de overheid samengesteld. Zij bepalen wat er in dit pakket komt en zij bepalen ook welke premie iedereen gaat betalen. Naast deze basis dekking kan je ook kiezen voor aanvullende dekking. Met aanvullende dekking krijg je ook aanvullende zorg bovenop het basispakket. Denk dan bijvoorbeeld aan extra tandartszorg, fysiotherapie of andere aanvullende zorgmethodes. Hier betaal je per maand meer premie voor. Wel is het handig om af te wegen of je dit echt nodig hebt en hoe vaak je deze zorg nodig gaat hebben. In sommige gevallen is het goedkoper om eenmalig voor een behandeling te betalen.

Eigen risico

Wanneer je goed hebt gekeken naar welke zorg je afgelopen jaar of voorafgaande jaren nodig hebt gehad, kan je kijken of het interessant is om je eigen risico te verhogen. Je gaat dan minder premie betalen per maand. Let wel op dat als je onverwachts aanvullende zorg nodig hebt je een groot deel uit eigen zak moet betalen. Je kan dit bedrag zelf bepalen. Hoe hoger de eigen risico des te lager de premie per maand. Voor 2019 staat het minimale bedrag van de eigen risico vast op 385 euro. Iedereen is verplicht om dit bedrag te betalen. Je kan het zelf verhogen tot en met 885 euro.

Vergelijken

Doormiddel van vergelijken kom je er makkelijker achter welke prijzen verschillende partijen bieden voor een zorgverzekering. Zo kom je minder snel voor verassingen te staan en ben je ook optimaal ingelicht over alle mogelijke aanbieders. Prijzen kan je dan zelf vergelijken. Let wel op dat het hier over je zorg gaat. Dit is niet een factoor waar hevig op bespaard dient te worden. Via deze link vind je meer informatie over verschillende zorgverzekeringen