Een kunstgebit is ter vervanging van de eigen tanden en/of kiezen. Tegenwoordig worden ze zo gemaakt dat ze bijna niet van echt te onderscheiden zijn. U kunt ervoor kiezen om een volledige gebitsprothese aan te laten meten wanneer uw gebit niet meer in goede staat is. Indien u wel nog tanden of kiezen heeft die goed zijn, kunt u kiezen voor een partiële prothese. Hiermee worden sommige gebitselementen vervangen en behoudt u dus een deel van uw eigen tanden. In deze blog vertellen wij welke protheses er allemaal zijn en wanneer u voor welke moet kiezen.

Wat is een immediaatprothese?

Een immediaatprothese is een kunstgebit die direct wordt geplaatst nadat de tanden zijn getrokken. Dit lijkt misschien gek omdat uw tanden net zijn getrokken maar u zult merken dat de prothese werkt als een soort verband op de wonden. U kunt een immediaatprothese zien als een noodgebit waardoor u niet zonder tanden de straat op hoeft. Vroeger liep men vaak drie maanden lang zonder tanden, gelukkig is dat tegenwoordig niet meer nodig.

Wat is een partiële prothese?

Een partiële prothese wordt ook wel een gedeeltelijke prothese of een plaatje genoemd. Deze wordt geplaatst wanneer iemand één of meerdere gebitselementen verliest. Het is dus ter vervanging van de tanden of kiezen. Er zijn verschillende soorten gedeeltelijke protheses, namelijk: kunststof plaatprotheses met of zonder haakjes, frame protheses en flexibele plaatprotheses met kunstof haakjes.

Wat is een volledige prothese?

Vaak is een volledige gebitsprothese nodig wanneer uw eigen tanden of kiezen moeilijk of niet meer te repareren zijn of wanneer u last heeft van kaakontstekingen. In Nederland wordt door meer dan 3 miljoen mensen een volledige gebitsprothese gedragen. Uiteraard zitten er voor- en nadelen aan een volledige gebitsprothese. Meer weten over tandprothetiek? Ga op zoek naar een tandprothetische praktijk en laat u goed informeren over de mogelijkheden.