Over het algemeen vindt niemand het leuk om naar de tandarts te gaan. De tandarts gaat met allemaal apparaten en attributen in je mond en dat is geen fijn gevoel. Ook moet je mond gedurende de behandeling ver open staan, wat ook enig ongemak met zich mee brengt. Al met al is het bezoek aan de tandarts geen feestje te noemen. Vooral voor kinderen kan dit erg spannend zijn. Ze zijn bang dat het pijn gaan doen en kunnen in paniek raken. Hoe zorg je ervoor dat je kind wel ontspannen naar de tandarts heen kan?

Begin er al vroeg mee

Wanneer je een kind van jongs af aan al meeneemt naar de tandarts, zal hij of zij dat al snel als normaal beschouwen. Vanaf ongeveer 2 jaar is het een goede leeftijd om je kind mee te nemen naar controles. Op die manier weet je kind uiteindelijk niet beter dan dat dit af en toe bij het leven hoort.

Bereid je kind goed voor

Een goede voorbereiding is het halve werk. Vertel goed en duidelijk aan je kind wat de tandarts allemaal gaat doen en dat hij of zij niet bang hoeft te zijn. Oefen desnoods met het ver genoeg open doen van de mond. Ook zijn er tegenwoordig heel veel leuke kinderboekjes die je kind op een spelenderwijze manier voorbereiden voor het bezoek aan de tandarts.

Laat je kind de controle houden

Vaak is je kind bang voor het onverwachte. Bij de tandarts weet hij of zij niet goed wat de tandarts gaat doen en dat is spannend. Daarom is het verstandig om een soort stopteken af te spreken in samenspraak met de tandarts. Wanneer je kind dit stopteken geeft, wordt het even te veel en stopt de tandarts even. Op deze manier houdt je kind de controle en kan hij aangeven als hij of zij het te eng vindt. Er bestaan ook kindvriendelijke tandartsen. Deze kunnen hier extra goed mee overweg.

Goede hygiëne

Wanneer je thuis al zorgt voor een goede mondhygiëne bij je kind, hoeft je kind minder bang te zijn voor een bezoek aan de tandarts. De kans dat er dan wat aan de hand is, is aanzienlijk kleiner. De juiste producten voor een goede mondhygiëne vind je bij de Online Tandarts.