Tandgoud verkopen

U wilt tandgoud verkopen en ook nog eens snel. Hoe doe je dat? Een van de eerste dingen die u moet nagaan, is hoeveel karaat uw tandgoud is. Als uw tandgoud een keur heeft, dan weet je wat voor karaat het is. Zo niet, dan kan een taxateur met gebruik een speciale vloeistof het goudgehalte vaststellen. Vaak is dit bij tandgoud het geval.

Keurmerken goud van tandgoud. 

Er zijn in Nederland twee keurmerken voor goud, namelijk Waarborg Holland (WH) en Edelmetaal Waarborg Nederland (EWN). Door een gehalteteken wordt het goudgehalte van een voorwerp gegarandeerd. Dat is verplicht in Nederland, maar niet als het gewicht minder dan een gram is. In grote voorwerpen wordt behalve het keurteken ook een jaarletter en kantoorteken geslagen. Dezelfde waarborginstellingen geven ook een keur voor zilver, die u helpt bij het zilver verkopen. Maar hier beperken we ons tot goud verkopen.

 

Karaat tandgoud

Het keurmerk bevat een nummer dat het goudgehalte aangeeft en daarmee hoeveel karaat:

  • 585 betekent een goudgehalte van 58,8% en dat is gelijk aan karaat 14
  • 750 betekent een goudgehalte van 75% en dat is gelijk aan karaat 18
  • 833 betekent een goudgehalte van 83,3% en dat is gelijk aan karaat 20
  • 916 betekent een goudgehalte van 91.6% en dat is gelijk aan karaat 22

Als u het goudgehalte heeft, dan kunt u daarvan de actuele goudprijs op het web opzoeken. Heeft u het gewicht van het voorwerp, dan kan u diens prijs daarmee berekenen.

Sieraden en munten

Wilt u tandgoud verkopen, dan is relevant of het voorwerp een sieraad is. Dan kan dat naast de goudwaarde ook nog een meerwaarde hebben, die afhankelijk is van de kwaliteit van het sieraad. Een sieraad van 14 karaat goud kan zo meer waard zijn dan een van 18 karaat goud. De prijs van een sieraad hangt ook af van hoe artistiek het is en hoeveel arbeid in het maken ervan is gestoken. Van munten kunt u op web opzoeken, wat ze waard zijn.

Naar de juwelier

Met een idee van hoeveel uw gouden voorwerp waard kan zijn, dan kunt u naar een paar juweliers stappen voor een taxatie. Het meest logische is dat de hoogste bieder dan wint. Hou er echter rekening mee dat de goudprijs continu in beweging is. Proberen uw gouden voorwerpen via websites te verkopen, lijkt niet zo’n goed idee, want dat kan pogingen tot diefstal uitlokken.