Wanneer je door plotselinge pijn naar de tandarts moet is dat erg vervelend. De meeste tandartspraktijken zijn in de avond echter gesloten. Het is dan ook erg fijn dat er een zogenaamde spoedtandarts is waar je altijd terecht kunt. Deze zijn vaak tot ‘s avonds laat en in het weekend geopend. Spoedtandartsen zijn vrijwel door geheel Nederland te vinden of dit nu een spoedtandarts in Amsterdam is of in Rotterdam.

Wanneer is er daadwerkelijk spoed?

Voorbeelden van behandelingen die vaak onder spoed vallen zijn: kiespijn, ontsteking van het tandvlees, pijn in kaken of pijn na het eerder trekken van een kies. Er zijn echter meerdere gevallen die onder spoed vallen. Er bestaan namelijk ook vervelende ongemakken die hieronder vallen. Voorbeelden hiervan zijn: een uitgevallen kroon, een vulling die niet goed is afgewerkt of een draadje van een beugel die los is komen te zitten. Daarnaast is zijn er natuurlijk altijd nog ongelukken die hebben plaatsgevonden en het gebit hebben beschadigd. Zo is het mogelijk dat tijdens een voetbalwedstrijd een stuk tand is afgebroken dat gelijmd dient te worden. Kortom alle gevallen die plotseling ontstaan zijn en acute pijn veroorzaken vallen onder spoed. Hiervoor komt de spoedtandarts in aanmerking.

Wat zijn de kosten van een spoedtandarts?

Een behandeling van een spoedtandarts varieert normaal gesproken tussen de € 50 en € 250. Afhankelijk van de organisatie wordt bepaald hoe dit bedrag voldaan moet worden. De ene moet direct na behandeling worden betaald, terwijl een andere organisatie een factuur stuurt. Bij sommige organisaties is het zelfs van belang om in het bezit te zijn van een indentiteitsbewijs! De tarieven die worden gevraagd vallen altijd binnen de tarieven die daarvoor vastgesteld zijn door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA).

Snelle en adequate behandeling

De meeste patiënten nemen alleen een eenmalige behandeling en worden dus niet direct klant. Het is dan ook fijn om ten alle tijden bij een tandarts terecht te kunnen, wanneer acute pijn zich voordoet. Bij een spoedtandarts kun je dus ook gewoon voor een eenmalige behandeling terecht en je hoeft hierbij dus niet verplicht klant te zijn. Vele tandartspraktijken sluiten ook om vijf uur. Wanneer dat ook uw tandarts zou zijn dan is een spoedtandarts een ideale oplossing.