Het nemen van een kunstgebit, hoe werkt dat eigenlijk? Moet je wachten totdat al je tanden eruit gevallen zijn? Bij wie moet je terecht voor het aanmeten en maken van een kunstgebit? En hoelang duurt het voordat je gewend bent aan je kunstgebit? Dit zijn vragen die je je misschien afvraagt wanneer je eigen gebit achteruit gaat. In dit artikel vind je meer informatie over wat er allemaal komt kijken bij het nemen van een kunstgebit.

De eerste stap

De eerste stap nemen is waarschijnlijk het moeilijkst. Naar de tandprothetische praktijk gaan. Het kan zijn dat je de tandarts al een aantal jaren mijdt en je angstig bent voor hetgeen de arts je gaat vertellen. Soms komt er ook schaamte om de hoek kijken. ‘Waarom heb ik het zover laten komen?’ vraag je je misschien af. Het kan natuurlijk ook zijn dat je je tanden wel goed heb verzorgd, maar je gebit je om andere redenen in de steek laat.

Een tandprothetische praktijk

Wanneer je dan toch de stap neemt om naar de tandprothetische praktijk te gaan, kunnen ze je advies geven. Praktijk Volgers kan bijvoorbeeld een deskundig advies geven. Indien nodig sturen ze je door naar de kaakchirurg waar je tanden getrokken kunnen worden. Als dit je angstig maakt kan je overwegen om naar een praktijk te gaan waar ze deze ingreep kunnen doen onder volledige narcose. Het beste is om drie maanden zonder prothese door het leven te gaan. Op deze manier kunnen de wondjes in je mond goed genezen. Niet iedereen voelt zich hier echter prettig bij en soms is het ook onmogelijk in verband met werk. In dit geval wordt er al een immediaat prothese aangemeten voor dat je je gebit laat trekken. Deze prothese kan vervolgens meteen geplaatst worden.

Wanneer je ervoor kiest om direct een prothese te laten plaatsen, bedenk dan wel dat dit in het begin oncomfortabel kan zijn. Er kunnen drukplekjes ontstaan en de mond is natuurlijk nog erg gevoelig. De eerst 24 uur mag de prothese er dan ook absoluut niet uitgehaald worden. Het tandvlees kan opzwellen door de wondjes en hierdoor zal de prothese niet meer passen.