De zelfcontrole van de bloeddruk thuis is een belangrijke aanvulling op de meting in de kliniek, omdat het aanvullende informatie geeft aan praktiserende artsen.

Het meten van uw bloeddruk thuis betekent dat de metingen in uw gebruikelijke omgeving kunnen worden uitgevoerd. Het maakt het ook mogelijk om meerdere metingen in de tijd gemiddeld uit te voeren. Beide geven een meer reproduceerbare bloeddrukwaarde die een weerspiegeling is van uw “alledaagse” bloeddruk.

Dit helpt om abnormaal hoge metingen te verminderen die soms gebeuren als gevolg van angst wanneer uw bloeddruk in de kliniek wordt genomen door een arts of een verpleegkundige – ook wel bekend als witte vachthypertensie.

Op basis van de bloeddrukmetingen thuis kunnen artsen hun patiënten een nauwkeuriger diagnose en behandeling van hypertensie geven.

Studies hebben ook aangetoond dat patiënten die getraind zijn om hun eigen bloeddruk thuis te meten, de controle over hun bloeddruk kunnen verbeteren door het verbeteren van de naleving van de medicijnen – aangezien ze meer betrokken en geïnformeerd zijn bij hun zelfzorg. 

Er is nu een overvloed aan hulpmiddelen die zijn ontwikkeld voor specifieke doeleinden en behoeften van gebruikers. Zorg ervoor dat de Omron bloeddrukmeter die u kiest geschikt is voor u kan een lange weg gaan in het verzekeren van uw conditie is goed beheerd en zonder problemen. 

1. Bepaal het type bloeddrukmeter

U kunt met uw arts of apotheker praten, want zij kunnen u helpen bij het selecteren van het voor u meest geschikte type.

Bloeddrukmeters variëren in hun opblaasmodellen – handmatig, halfautomatisch of automatisch.

Manuele bloeddrukmeters moeten worden opgepompt met een rubberen lampje aan het uiteinde van de manchet en moeten samen met een stethoscoop worden gebruikt om de bloeddruk te meten. Voor een correct gebruik van manuele monitors is meestal een medische opleiding nodig. 

Een automatische monitor vereist ook dat de manchet om uw bovenarm of pols wordt gewikkeld, maar blaast automatisch op door op een knop te drukken, voelt en registreert de bloeddruk en geeft de meting weer op een digitaal display op het scherm van de monitor. Dit is het meest toegankelijke en meest voorkomende type voor patiënten thuis. 

2. Krijg de juiste maat manchet

Een verkeerde maat manchet of ‘miscuffing’ kan je metingen beïnvloeden. Het is de grootste oorzaak van onnauwkeurigheden in de bloeddrukmeting.

Meet rond uw blote arm halverwege tussen uw schouder en elleboog met behulp van een dicht meetlint om uw maat te vinden. De meeste bovenarmmodellen hebben twee maten of een brede manchet die bij de meeste mensen past.

Zorg ervoor dat de omtrek van uw bovenarm binnen het bereik van de manchet van de bloeddrukmeter valt.

De meeste apparaten worden verkocht met standaard manchetmaten die passen bij de meerderheid van de armen van de kleine volwassene tot de grote volwassene. Controleer de specificaties van het apparaat voor het bereik van de bestreken armomvang.

Kinderen en volwassenen met kleinere of grotere armen dan gemiddeld hebben mogelijk handboeien van speciale afmetingen nodig. Deze optionele manchetten zijn verkrijgbaar bij medische bedrijven, bij bedrijven die bloeddrukmanchetten produceren en in sommige apotheken.

3. Zoek naar nauwkeurigheid door middel van klinische validatie

Zorg ervoor dat u kunt vertrouwen op de metingen die op de bloeddrukmeter worden weergegeven. 

Meer lezen over gezondheid? Houdt dan dit blog in de gaten. Een gerenommeerde fabrikant van hulpmiddelen zal op de verpakking van zijn product aangeven of het voldoet aan een geaccrediteerde standaard, zo niet, op zijn website.

U moet ook controleren of een monitor nog steeds accuraat is na langdurig gebruik. Manuele bloeddrukmeters moeten regelmatig worden gekalibreerd, terwijl automatische monitors af en toe moeten worden gecontroleerd – afhankelijk van de fabrikant.

4. Kies een betaalbare bloeddrukmeter

Monitoren variëren in prijs afhankelijk van het merk en de kenmerken. Sommige van de duurdere modellen kunnen functies bevatten die u niet eens nodig hebt. Kies een geschikte bloeddrukmeter die geschikt is voor uw gebruik en behoeften. 

Kijk voor productvergelijkingshulpmiddelen die soms worden geleverd door fabrikanten om u te helpen bij het selectieproces, zoals deze.