Veel jonge tandartsen twijfelen na hun opleiding of ze hun eigen praktijk moeten openen of niet. Elke tandarts heeft zijn eigen methode ontwikkelt. Een tandarts in dienst zal al gauw aan de methode van de baas moeten voldoen en dit kan in sommige gevallen niet goed uitpakken. Daarnaast is een eigen tandartspraktijk ook een risico want stel dat je niet genoeg klanten krijgt, dan he je wel geïnvesteerd in alle apparatuur.

Echter, is het leven nou eenmaal vol met onzekerheden en kan het misschien wel een mooie ervaring zijn om een eigen praktijk te openen. In dit artikel geven we een aantal tips mee over hoe je dat zou kunnen doen.

Stappenplan maken

De eerste stap richting het opzetten van een onderneming is een stappenplan maken. Zonder stappenplan kom je namelijk nergens. In het stappenplan maak je als het ware een soort marketing en financieel plan. Wat zijn de risico’s en hoe gaan ze gedekt worden. Wat is er allemaal nodig om een praktijk te openen en hoe gaat het in zijn werk.

Op zoek naar een geschikt pand

Als je eenmaal een stappenplan hebt gemaakt is het tijd om op zoek te gaan naar een geschikt pand. Maak afspraken bij makelaars en bekijk de panden. Voor een nieuwe praktijk is het verstandig om een goed bereikbare locatie uit te kiezen. Noteer de kosten van het pand in het stappenplan.

Apparatuur en tools bestellen

Een tandartspraktijk openen is niet goedkoop. De apparatuur die nodig is om het gebit schoon te maken of een gaatje te vullen zijn erg prijzig. Het wordt daarom aangeraden om een soort deal te sluiten met een leverancier. Ook de tools zoals de gebitreinigers, handschoenen en mondkapjes moeten steeds opnieuw besteld worden. Als je dit steeds bij dezelfde leverancier doet, dan kan er wellicht korting gegeven worden.

Verhuizing en inrichting

Als de locatie eenmaal is vastgesteld en de apparatuur is besteld wordt het tijd om alles te gaan verhuizen en in te richten. Om de verhuizing zo soepel mogelijk te laten verlopen is het verstandig om een professioneel verhuisbedrijf in te richten. Het verhuisbedrijf maakt plan, regelt de dozen, verhuizers en de verhuiswagen. Ook kunnen zij helpen met de inrichting van de praktijk. Is er een verhuislift nodig om de apparatuur naar boven te krijgen? Dan kan het verhuisbedrijf daar ook voor zorgen.

Personeel aannemen

Eenmaal als de praktijk is ingericht en de laatste dingen zijn geregeld, is het tijd om geschikt personeel aan te nemen. Afhankelijk van de grootte van de praktijk en het aantal werkzaamheden zal er personeel aangenomen moeten worden. Hierbij kan er gedacht worden aan een baliemedewerker, mondhygiëniste en twee tandartsen die beide alle werkzaamheden kunnen uitvoeren. Ga je een grote praktijk openen dan is het verstandig om 3 tot 4 tandartsen in dienst te hebben.

Praktijk promoten

Bij de opening van de praktijk is het belangrijk dat de praktijk volledig af is. Alle apparatuur staat goed en het personeel is ook al aangenomen. Nu is het tijd om klanten te gaan werven. Dit kan door een advertentie is de lokale krant te plaatsen en door de opening groot te vieren.