Drugs is natuurlijk slecht voor je tanden. Dit is geen nieuws. Maar wat gebeurt er precies met je tanden als je langdurig drugs gebruikt? En wat moet je doen om af te kicken van drugs wordt in dit artikel bij stilgestaan.

Je gebit takelt af

 

Drugs is zeker slecht voor je gebit. Meestal hebben drugsverslaafden ook andere gezondheidsproblemen. Dat veroorzaakt ook problemen voor het gebit. Drugs vermindert de hoeveelheid speekselproductie. Dit is slecht voor je tanden, want speeksel bevat antistoffen die gaatjes voorkomen. Bovendien leidt veel drugsgebruik tot heftig tandenknarsen. Je glazuur slijt dus sneller. Je tanden gaan daardoor eerder afbreken. Drugsgebruik verstoort vaak ook het eetpatroon. Drugsgebruikers eten ook vaak onregelmatig en ongezond. Ook braken veel drugsgebruikers. Het braaksel is zuur, wat ook zeker niet goed is voor je tanden.

Als je zwaar verslaafd bent kan zelfs gebeuren dat je tanden tot op het tandvlees wegrotten. Er blijven dan enkel stompjes over. Er zijn zelfs mensen waarbij het tandvlees over de gaatjes heen groeit!

Nog een schokkend feitje: wist je dat drugsverslaafden gemiddeld 3,5 tanden minder hebben? Bovendien hebben verslaafden een grotere kans op cariës en zijn vatbaarder voor parodontitis.

Gebruik je enkel in de weekenden? Als je goed voor jezelf zorgt krijg je waarschijnlijk niet te maken met de bovenstaande erge gevolgen!

Zo kom je van je drugsverslaving af?

 

Wil je afkicken van drugs? Dat vindt niet binnen een aantal weken plaats. Het afkicken is zwaar en vergt veel doorzettingsvermogen.  Niet alleen heeft een speed verslaving consequenties voor je tanden, maar ook op je leven. Hieronder staan enkele tips die je helpen om dichter bij je doel te komen:

  • Verhoog je drijfveren. Noteer wat je allemaal voor terug krijgt als je afkickt van drugs. Er zijn er meer dan je denkt! Zo voel je je ontspanner en gaat je gezicht er beter uitzien. Maar er zijn er meer! Door te googelen vind je er veel meer! Zo kan je er voor kiezen om naar de tandarts te gaan. Een goede tandarts speelt een belangrijke rol bij de mondzorg van mensen die willen afkicken van drugs. Hij stelt namelijk de gevolgen van het gebruik vast op het gebit en waarschuwt voor enorme gezondheidsrisico’s. Door naar de tandarts te gaan zie je in wat voor troep drugs is. Dit verhoogt weer je drijfveren.
  • Hou je gebruik bij. Door in een dagboek op te schrijven hoeveel drugs je gebruikt kan je zelf nagaan of je al op de goede weg bent. Noteer niet alleen hoeveel je hebt gebruikt, maar ook met wie je was, of het in de avond was en hoe goed je je voelde.
  • Ga met de juiste mensen om. Misschien heb je een aantal vrienden die ook drugs gebruiken. Ga in deze periode even niet met ze om. Zo word je ook niet verleid om drugs te bereiken. Leg ze verder uit wat je situatie is en hoe je erin staat. Een goede vriend houdt rekening met je!
  • Zoek steun. Het afkicken van drugs is een lang een slopend traject. Door een paar mensen op de hoogte hiervan te stellen kunnen zij rekening met je houden. Zoek iemand uit die je steunt tijdens zware momenten. Door op deze momenten leuke dingen te doen met ze heb je even afleiding.

Licht aan het einde van de tunnel

 

Afkicken van drugs gebeurt echt niet van de een op de andere dag. Door de bovenstaande tips uit te voeren ben je wel op de goede weg. Veel succes toegewenst!