1. Ga goedkoper boodschappen doen

Je dagelijkse boodschappen die je bij de supermarkt doet, maar bijvoorbeeld ook schoonmaakmiddelen en kleding zijn dingen waar je geld op kunt besparen. Veel kun je bijvoorbeeld tweedehands kopen. Tweedehands kleding maar ook tweedehandsmeubels zijn vaak tegen een leuke prijs te kopen via een site als Marktplaats of via een kringloopwinkel. Nieuwe meubels kunnen namelijk flink in de kosten lopen. Tweedehands kleding ziet er altijd nog prima uit. Niemand die het ziet. Voor de boodschappen in de supermarkt kun je op zoek gaan naar de goedkoopste producten, deze staan meestal onderin het schap. Je kunt ook de folders in de gaten houden voor aanbiedingen want die hebben supermarkten natuurlijk voldoende.

2. Kijk kritisch naar je abonnementen

Je kunt een hoop geld besparen als je eens goed kijkt naar alle abonnementen die je hebt. Je denkt dan misschien als eerst aan je telefoonabonnement, maar over abonnementen vallen ook internet, tv, tijdschriften en een loterij. Als je bijvoorbeeld een los abonnement hebt voor internet, telefoon en tv kun je meestal beter een alles in 1 pakket afnemen bij een aanbieder. Dat scheelt enorm in de maandelijkse kosten. Je kunt ook kijken of er abonnementen zijn waar je ook prima zonder kan. Als je een tijdschrift of krant weinig leest kun je beter het abonnement opzeggen. Ook een abonnement op een loterij kan een flinke kostenpost per maand zijn, terwijl de kans dat je iets wint heel klein is.

3. Vergelijk verzekeringen

In december ontkom je niet aan alle reclames van zorgverzekeraars. Ze willen natuurlijk graag dat je naar hun overstapt. Het komt misschien heel irritant over, maar overstappen van zorgverzekering kan soms flink schelen in de premie die je per maand betaald. Neem dus zeker de tijd om verzekeringen te vergelijken want het scheelt je al snel meer dan 10 euro per maand. Overstappen is heel eenvoudig, je nieuwe zorgverzekeraar zorgt altijd dat je oude zorgverzekering wordt opgezegd. Het loont ook om andere verzekeringen te vergelijken zoals een inboedelverzekering en een autoverzekering. Vergelijken kan tegenwoordig heel makkelijk op verschillende vergelijkingssites.

4. Breng je energierekening omlaag

Door je gebruik van gas en elektra terug te brengen, bespaar je flink op je energierekening. Zorgt er voor dat je apparaten die je niet gebruikt uit zet. Laat je tv dus niet meer op stand-by staan en doe het licht uit in ruimtes waar je niet bent. De kachel een graadje lager zetten en warmere kleding aantrekken is een veel gehoorde tip, maar het werkt echt! Het lijken maar kleine dingen, maar als je het allemaal bij elkaar optelt, is de kans groot dat je aan het einde van het jaar een mooi bedrag terug krijgt van je energieleverancier.